Saturday, 21 November 2015

Filled Under:

RESEPI BREAD BUTTER PUDDING & SOS KASTAD KOKTEL



BAHAN2 NYA: 


  • 10 keping roti gardenia 
  • 500 ml susu uht@ fresh milk 
  • 300 ml whip@fresh cream  (klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..) 
  • 5 biji telur 100 gm gula castor 
  • 30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar) 
  • 50 gm raisins sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai) 
  • butter (untuk disapu pd setiap keping roti) 
  • esen vanilla 


Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati. 

susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.

sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. 

Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!) 

bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2) ** 
Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy!  

Untuk Sos Kastad Koktel  
(boleh juga dimakan ngan fruit koktel biasa aje x yah wat sos kastad sbb puding nih dh sedia lemak berkrim) 


  • 1 tin fruit coctail beserta jusnya 
  • 1 tin susu cair 
  • 1 cawan air 
  • 1/2 cawan gula (manis ikut suka) 
  • 1 sudu besar tepung kastad 
  • secubit garam 


cara2: Kacau rata semua bahan dan masak sehingga mendidih. Sejukkan dalam petiais. bila sejuk bolehla dihidangkan bersama puding yg telah disediakan tadi. Layan.. 


sumber : inahar ali




0 comments:

Post a Comment